5 въпроса към кредиторите преди ипотечен кредит

Купуването на нов дом или неговото построяване е вълнуващо събитие за всеки млад човек или семейство. Това вълнение обаче струва пари, които често се осигуряват от ипотечен кредит.

В този ред на мисли, почти легендарни са интервютата за ипотечен кредит, където кредиторите имат най-различни въпроси към заявителите за такъв заем. Нека обаче в тази статия обърнем нещата и зададем въпросите и към кредиторите.

Какъв дом мога да си позволя? – според експертите в бранша, това е въпрос, който първо трябва да зададете на кредитния специалист и чак след това да идете при брокера на недвижими имоти. В реалния живот не винаги става така, но е важно за вас да знаете на базата на това какви доходи имате, какво ще можете да си позволите да изплащате.     

Какъв тип лихва да избера, фиксирана или плаваща? – отговорът на този въпрос е важен за вас, защото ще имате стратегически поглед върху това колко ще може да се оскъпи плащането на кредита. Попитайте за предимствата и недостатъците на всеки вид и дали банката предлага комбиниран вариант.

Какво ще е включено в моята погасителна вноска? – от изключително значение е да знаете за какво точно ще плащате. В цената на кредита може да има изискване да покриете много повече параметри, освен главница и лихвата. Отговорът на този въпрос може да промени избора ви.

Застраховка „Имот”, аз ли ще избера застрахователя? – за да се възползвате от предимствата на тази застраховка, която може да покрие ремонт при щета върху имота, трябва да знаете при какви условия банката ще предложи застраховката. Ако сте готови да платите по-голям разход за застраховката, то тогава ще увеличите застрахователната стойност и ще имате покритие по повече рискове.

Колко време ще отнеме преди да затворите сделката? – вие плащате организационните разходи на банката, за да получите очаквания ипотечен заем, така че искате да завършите всичко, колкото е възможно по-бързо. Поискайте гаранции, че от момента на кандидатстването до затварянето на сделката, няма да измине по-дълъг период от стандартите за този вид процедура. Вие също ще трябва да изпълните задачите си навреме, за да може по-бързо да финализирате сделката.